Córdoba

Córdoba is de hoofdstad van de provincie Córdoba Vanaf Alhaurin el Grande is het nog geen 2 uur rijden (170 km)
De stad ligt op 122 meter boven zeeniveau, aan de rivier Guadalquivir en aan de voet van het gebergte Sierra Morena. Wat betreft grootte is het de derde stad van Andalusië.

Córdoba heeft te maken met een landklimaat en zeeklimaat, de zomers zijn vaak extreem heet: de temperatuur stijgt regelmatig boven 40 °C. Het is de warmste stad van Europa, de temperatuur is vaak maandenlang onafgebroken boven 35 °C.

Córdoba was ooit een van de belangrijkste steden ter wereld, in de 10de eeuw zelfs de op één na grootste, met een voor toen ongekend hoog inwonertal van 500.000. Córdoba was de hoofdstad van het middeleeuwse emiraat Cordoba, later het kalifaat Córdoba, Uit die glorietijd zijn talrijke monumenten overgebleven, waarvan de Mezquita het beroemdste voorbeeld is. Sinds 1984 staat het historische centrum van de stad als een geheel dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Bezienswaardigheden:

  • De Mezquita: In 785 men begonnen aan de bouw van het Islamitisch gebedshuis. Het bouwwerk vertoont sporen van Moorse, Romeinse, Byzantijnse, Syrische, Perzische en Gotische elementen; het was het voorbeeld voor de Spaanse moslimarchitectuur van de volgende eeuwen. Met de herovering van Córdoba door de christenen, in 1236, wordt de moskee tot katholieke kathedraal gewijd. Vanaf 1523 wordt gedurende 234 jaar gebouwd aam de Mezqiuta waarin ook renaissance- en barokinvloeden zijn terug te vinden. De vroegere minaret doet nu dienst als klokkentoren.
  • De Judería: De vroegere Joodse wijk en de oude synagoge, een van de drie overgebleven Spaanse synagogen
  • De Romeinse brug over de Guadalquivir
  • Het ‘Alcazar de los Reyes Católicos’, een 15de-eeuwse slot met prachtige tuinen
  • De ruïnes van Medina Azahara
  • Uiteraard zijn er nog vele andere bezienswaardigheden waaronder Paleizen, Mooie pleinen, Torens, musea, etcetera.

Een bezoek brengen aan Córdoba? Vanuit de  vakantiehuizen bij Casa Esther is het slechts twee uur rijden.

MENU