Torremolinos

De geschiedenis en de naam Torremolinos

Het water, de molens en de wachttorens:
Door en rond Torremolinos stroomt al sinds mensenheugenis rijkelijk water vanuit bronnen in de bergen naar zee. De Arabieren benutten de waterkracht en bouwden er een twintigtal watermolens die tot 1926 in bedrijf waren.
Het leven bij de molens was helaas niet zonder gevaar vanwege de piraten. Om aanvallen te weren, werden langs de hele kust wachttorens gebouwd. Een ervan diende specifiek ter bescherming van de molens. Dit was de Torre de los Molinos. In 1489 krijgt deze badplaats de naam Torremolinos.

Het kleine vissersdorpje veranderde in de jaren vijftig en zestig van idyllisch vakantieoord voor beroemdheden als Brigitte Bardot, John Lennon, James Brown en Frank Sinatra vanaf halverwege de jaren zeventig langzaam in een vakantieoord voor de massa.

Een belangrijk symbool voor de komst van massa’s toeristen in de stad is Hotel Pez Espada. Het werd in 1959 geopend en was het enige gebouw met verdiepingen aan het strand, waar verder slechts vissershuisjes stonden. Geen ander hotel in de stad kan zich bogen op het feit dat beroemdheden als Frank Sinatra, Ava Gardner, Sofía Loren, Elton John en Brigitte Bardot er ooit de nacht doorbrachten of een dry Martini bestelden in de chique lobby. Het hotel is nog steeds in bedrijf en werd onlangs omvangrijk gerenoveerd.

Het historische centrum van Torremolinos is altijd levendig en gezellig gebleven en hetzelfde geldt voor de beroemde, onder Nederlanders en Vlamingen geliefde wijk, La Carihuela. Torremolinos staat in de top 5 van plaatsen in Andalusie met de meeste bars en restaurants. Parallel aan het strand vind je gezellige winkelstraatjes met o.a. souvenirs.

Torremolinos heeft ruim zes kilometer aan brede zandstranden.
De vier stranden Los Alamos, Playamar, El Bajondillo en La Carihuela zijn lang, breed en schoon en met uitstekende voorzieningen, watersporten en populaire beach clubs, die vanwege het comfort en de reputatie ook mensen van verder weg trekken.
Met dank aan de volgende informatiebron: https://www.especial-life.com/torremolinos-vakantieoord-met-glamoureuze-historie/

Een vakantiehuis bij Torremolinos vindt u bij Casa Esther: een half uurtje rijden via goed begaanbare wegen (de A404 en de A7).

Op dit moment wordt er door de gemeente veel aandacht besteed aan herstel en renovatie van de badplaats Torremolinos.

Bezienswaardigheden van Torremolinos

  • De 4 prachtige stranden en het historisch centrum. Wist je dat je prachtig kan wandelen langs het strand (boulevard) vanaf Torremolinos naar Benalmádena ?
  • Crocodilepark :Bekend om de grootste krokodil van Europa.
  • Parque la Bateria Dit is een zeer mooi stadspark.
  • Jardin Botanico Molino de Inca.
  • Aqualand Torremeolinos
  • Casa de los Navajos. Authentieke casa uit 1925 nabij het strand. Het huis is gratis te bezichtigen.
Casa de los Navajos
MENU