Wandelen in de bergen van Malaga – Andalusië

Wandelen in de bergen van Andalusië, provincie Malaga

Andalusië staat bekend om zijn mooie natuur en natuurparken en zijn mooie wandelroutes. Andalusië is 3 keer groter dan Nederland en over het gehele gebied vindt U prachtige gebieden voor outdoor. Het voert te ver om alle mooie natuurgebieden te noemen, daarom beperken we ons tot een aantal mooiste wandelgebieden in de provincie Malaga en omgeving van Alhaurin el Grande, Hieronder vind je de mooiste wandelroutes:

Red Municipal de senderos de Alhaurin el Grande

(De gemeentelijke paden van Alhaurin el Grande):

Vanuit bijna de achtertuin van de onze vakantiehuizen kun je deelnemen aan deze verschillende wandelroutes op de Sierra de Mijas (Berg van Mijas). De wandelroutes zijn van makkelijke tot moeilijke routes. Zie ook Wandelen bij Alhaurin el Grande.

Sierra Mijas:

Eindeloos wandelen, dat is wat je kunt doen in de Sierra de Mijas. Dit is het gebergte waar je al van ver het witte dorp Mijas-Peublo tegenaan geplakt ziet liggen. Boven het dorp langs loopt een weg (A387) waar je je auto kunt parkeren en waar alle routes beginnen. De toegang ‘Acceso Ermita del Calvario’ wordt het meest gebruikt. Een paar honderd meter verder richting Alhaurín ligt de ingang ‘Puente Colorado’. Op deze bergflank zijn 7 gevarieerde routes uitgezet. Iedereen kan er wandelen want er zijn korte routes, lange, vlakke, steile, moeilijke en makkelijke routes.Je zou zelfs vanaf hier over de Senda de Málaga (GR249) naar Ojén of Istán achter Marbella kunnen wandelen. Het leuke van hier wandelen is dat je continue op een prachtige panorama over de kust wordt getrakteerd. In het begin hoor je nog de gezellige dorpsgeluiden uit Mijas-Pueblo en later zie je in de verte Fuengirola liggen. Kom je wat hoger dan zie je de (soms besneeuwde) toppen van de Sierra de Las Nieves in westelijke richting of die van de Sierra Nevada naar het oosten. Het Atlasgebergte in Marokko kan zich op heldere dagen eveneens aan je vertonen.

Sierra Calamorro

Nabij Benalmádena op de berg Sierra Calamorro (startpunt kabelbaan), op meer dan 770 meter hoogte heb je een weids uitzicht over de Middellandse Zee, de Sierra Nevada en op een heldere dag ook op Gibraltar en de Marokkaanse kust. Er zijn op de top drie wandelpaden die je naar verschillende uitkijkpunten (Mirardor) leiden. In “het dal van de adelaars” kun je roofvogels, zoals adelaars,uilen en gieren van dichtbij zien.
Vanaf de top kun je naar beneden fietsen of wandelen, terug naar Benalmadena of naar Alhaurin de la Torre. De afdaling naar Benalmadena Pueblo kost je ongeveer twee uur via een smal pad, de R1.

El Torcal

Je kan prachtig wandelen in El Torcal. Er zijn 3 routes van 1,5 km, tot 4,5 km, van makkelijke tot routes voor gevorderden. El Torcal ligt in de omgeving van het dorpje Antequera en de Caminto del Rey en bevindt zich ten noorden van Malaga, op ongeveer een half uur rijden. El Torcal is een spectaculair en mooi natuurgebied vanwege de bijzondere adembenemede rotsen en mooie natuur. Er groeien talrijke bloemen, waaronder vele orchideeën, pioenrozen en lelies.

Barranco Blanco

In de uitlopers van de Sierra de Mijas tussen Alhaurín el Grande en Coín ligt Barranco Blanco. Letterlijk ‘het witte ravijn’. In werkelijkheid is dit natuurgebied een klein paradijs. Op warme dagen kan het er wel druk zijn. Je komt er via de A387 richting Coín. Ongeveer 5 kilometer na Alhaurín el Grande sla je linksaf een bosweg in. Na twee kilometer kun je parkeren en bij de brug afdalen naar de rivier Alaminos. Daar zie je gelijk al een poel met helder water en een waterval (niet in droge tijden helaas) van twee meter hoog. Hierin kun je heerlijk verkoeling zoeken of als je zin hebt, wandel je verder stroomopwaarts en al pootje badend tot zover je wilt en aankunt. 

Sierra Nevada:

De Sierra Nevada is vanuit Alhaurin el Grande ongeveer een uur rijden. De Sierra Nevada heeft de hoogste berg van het Spaanse vasteland, tot wel 3.500 meter hoog. In het voorjaar, zomer en najaar kan je er mooi wandelen, paardrijden en fietsen in het nationaal park en avontuurlijke reizigers kunnen er zelfs bergbeklimmen. In de winter is de Sierra Nevada een populaire wintersportbestemming.

Caminito del Rey:

Hier kun je deelnemen aan een mooie spectaculaire wandeling tussen bergen en rivierkloof op circa 100 meter hoogte. Zie op onze site Caminito del Rey .

Uiteraard zijn er nog meerdere wandelroutes zoals Montes de Malaga, een kloofwandeling in Granada, La cañada del lobo bij Torremolinos (Het ravijn van de wolf).
Zie ook voor meer leuke wandelroutes www.especial-life.com ( artikelen “de achtertuin van”)

Sendero El Satillo

Sendero El Satillo: Als onderdeel van de ‘Gran Senda de Málaga’ (de lange wandeling van Málaga) is men bij het dorp Canillas de Aceituno in de provincie Málaga bezig met de plannen voor de de verbetering en verlenging van de wandeling El Saltillo. Er zijn reeds metalen wandelpaden langs de rotsen bevestigd en de route is al jaren te bewandelen maar er komt nu een speciale hangbrug bij.
De Sendero El Saltillo is te vinden in de Axarquia streek van de provincie Málaga en hoort bij de gemeente Canillas de Aceituno.
Voor degene die de Caminito del Rey al gelopen hebben is de Sendero El Saltillo een ideaal alternatief. Geniet van de vergezichten, de natuur, het lopen langs een moderne aquaduct en uiteindelijk de metalen wandelpaden die aan de rotsen zijn vastgemaakt.

De El Saltillo krijgt echter een nieuwe impuls want er komt een 54 meter lange hangbrug bij die 5 meter hoog is en 1,20 meter breed. Deze brug moet halverwege 2020 opengaan volgens de Diputación de Andalucía (Bron www.spanjevadaag.com)

Marbella wandelvierdaagse ( MW4D)

Marbella 4 Days Walking

Elk jaar in oktober gaan meer dan 2.000 wandelaars op pad voor een route van 10, 20 of 30 kilometer Er zijn dagelijkse routes van 10 kilometer en daar blijkt veel belangstelling voor te zijn. Vaak is Plaza del Mar aan de boulevard van Marbella het vertrekpunt voor de routes van 10, 20 en 30 kilometer die je door de stad, de natuur en langs het strand voeren. Bovendien worden er na afloop van elke wandeltocht leuke feesten georganiseerd op Plaza del Mar 

Deze wandelroutes zijn prima te bereiken vanaf ons vakantiehuis bij Alhaurin el Grande .

MENU